Dünya Parola Günü: Yapay zekayla parola oluşturmayın

Çevrimiçi Hizmet ve Uygulamaların Şifre Güvenliği Üzerindeki Etkisi

Kaspersky tarafından yapılan açıklamaya göre, kullanıcıların çoğunlukla aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmasına neden olan çevrimiçi hizmetler ve uygulamalar, siber suçluların şifreleri ele geçirdiğinde diğer platformlara da erişim sağlamasına olanak tanıyor.

Özellikle basit kelimeler, isimler ve sayıların birleşiminden oluşan öngörülebilir şifreler, kötü parola yönetimi ile daha da tehlikeli hale geliyor. Bu durumu engellemek için kullanıcılar, büyük dil modellerine (LLM) yönelip ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla daha güçlü şifreler oluşturabiliyor.

Yapay zeka tarafından üretilen şifrelerin güvenilirliği her zaman garantili değil. Geçtiğimiz yıllarda geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek, Llama ve ChatGPT tarafından oluşturulan şifrelerin çoğu da güvenlik testlerinden başarısızlıkla geçti.

Kaspersky, kullanıcıların parolalarını oluştururken LLM’lere güvenmek yerine parola yönetim yazılımlarını tercih etmeleri gerektiğini belirtiyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz ve güçlü şifreler oluştururken tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklar. Ayrıca bu yazılımlar otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri de sunmaktadır.

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güçlü bir parolanın en az 12 karakterden oluşması gerektiğini ve büyük-küçük harfler, rakamlar ve semboller içermesi gerektiğini vurguluyor. Ancak algoritmalar genellikle özel karakterlerin eklenmesini ihmal ediyor ve bu da parolaların kırılabilirliğini artırıyor.

Related Posts

Türkiye motosiklet ülkesi olma yolunda

Türkiye’de motosiklete olan talep artıyor. Gerek ticari gerekse de bireysel kullanımda motosiklet hayatın her alanında yer almaya başladı.

Çin’den yeni model… Fiyatı 444 bin lira, 537 kilometre menzili var

Çinli SAIC tarafından satın alınan MG’nin yeni modelinin Ağustos ayında satışa çıkması bekleniyor.

Mistral’in yükselişi önlenemiyor

2023 yılında Paris’te kurulan Mistral AI, kısa sürede Fransa’nın en umut vadeden teknoloji girişimlerinden biri haline geldi. Şirket, sadece Fransa’da değil, tüm Avrupa’da bağımsız ve çevreci yapay zekâ vizyonuyla dikkat çekiyor. Mistral AI, OpenAI …

Samsung’un üçe katlanabilen telefonun nasıl görüneceği ortaya çıktı

Samsung’un üzerinde çalıştığı üçe katlanabilen akıllı telefonu tanıtımdan önce ortaya çıktı.

Genetikte yeni bir çağ başlıyor: “Sentetik İnsan Genomu” projesi başladı

İngiltere merkezli önde gelen üniversitelerden bilim insanları, “Sentetik İnsan Genomu” (Synthetic Human Genome – SynHG) adı verilen devrimsel bir çalışmaya resmen başladı. Projenin ilk adımı, insan genomunun yaklaşık yüzde 2’sini oluşturan tek bir kromozomun genetik kodunun sıfırdan yazılması olacak. Tüm DNA dizilimi öncelikle dijital ortamda tasarlanacak ve ardından laboratuvar ortamında inşa edilecek.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-haziran döneminde yüzde 5,1 arttı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 607 bin 379 oldu.