Devletin anaokulu bile 12 bin TL oldu

Türkiye’de Devlet Anaokullarındaki Ücretsiz Eğitim Sorunu

Türkiye’de okul öncesi eğitimin erişilebilir ve ücretsiz olması, fırsat eşitliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Ancak son yıllarda devlet anaokullarında talep edilen ücretlerin artması, pek çok ailenin bu hizmetten yararlanmasını zorlaştırıyor. Zor ekonomik koşullar altında geçim mücadelesi veren aileler, çocuklarını devlet anaokullarına gönderemiyor ya da maddi fedakarlıklar yapmak zorunda kalıyor.

Türkiye’de devlet anaokulları kayıt aşamasında ücret talep etmiyor, ancak beslenme, kırtasiye, temizlik gibi hizmetler için “katkı payı” adı altında aidatları aylık ya da yıllık olarak velilerden talep ediyor. Belirlenen fiyatlar il, ilçe düzeyinde değişkenlik gösteriyor.

“Size bir güzellik yapalım”

Asgari ücretle geçinen ailelerin çocuklarını anaokuluna yazdırmakta zorlanmasını, aynı sorunu yaşayan evli ve üç çocuk babası G.Ş., ile konuştuk. 2004 yılından bu yana Ankara’da motokuryelik yapan G.Ş., 4 yaşındaki kız çocuğunu anaokuluna yazdırmak için gittiği anaokulunda “katkı payı” talebiyle karşılaştığını anlattı. Kendisinden 12 bin liralık ücret talep edildiğini belirten G.Ş, bu ücreti ödeyemeyeceğini söylemesinin üzerine kendisine “Size bir güzellik yapalım. O zaman 3 bin lirasını peşin verin, kalanını taksitle ödeyin” şeklinde bir yanıt verildiğini söyledi. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’nı aradığını anlatan G.Ş., bakanlık yetkililerinin kendisine bu ücretin Nisan ayından bu yana talep ettiklerini söylediğini hatırlattı.

“Kız çocuğuma yeteri kadar bir eğitim sağlayamamaktan üzüntü duyuyorum”

“Acaba çocuğumu bu sene okutmasam mı? Çocuğum okul öncesi eğitim almasa mı? diye düşündüm” diyen G.Ş., içerisinde bulunduğu ekonomik durumu ise 17 bin 500 lira kira ödediğini, kredi kartlarının ise limitinin kalmadığını hatırlatarak anlattı ve şu ifadeleri kullandı:

“Ne yapacağımı şaşırdım. Ben çocuklarım için üzülüyorum. Kız çocuğuma yeteri kadar bir eğitim sağlayamamaktan üzüntü duyuyorum. Ben her zaman istiyorum ki kızımı üniversiteye kadar okutabileyim. Bir meslek sahibi olsun. Ama şu anki ekonomik koşullara baktığımız zaman bu çok zor. Her şey ateş pahası. Çanta, defter, suluk her şey… Ne yapacağımı bilemiyorum. Milli Eğitim Bakanı’na şunu söylemek istiyorum. Ekonomik durumu yüzünden kendi çocuğunu okula yazdıramasaydı ne hissederdi? Ben bir baba olarak çok kötü hissettim. Kendisini benim yerime koysun. Ne hissettiğimi düşünsün. Ben evladıma düzgün bir yaşam sunamayacağımı düşündüm.

“Şimdi ben çocuklarımı nasıl okutayım?”

Bu kız çocuğu daha anasınıfına başlıyor. Önümde hemen direkt ağabeyi aklıma geldi. Lisede olan bir çocuğum var. Acaba bunun için bu sene neler isteyecekler benden? Şimdi ben çocuklarımı nasıl okutayım? Okutup da üniversiteye yollayabilecek miyim? Ben dediğim gibi motokuryeyim. On bir defa kaza geçirdim. Ben düşünemiyorum çalışıp, para kazanamazsam, çocuklarıma nasıl bakacağım. Öyle bir durumda eğitim masraflarını nasıl karşılayacağımı düşünüyorum.

Related Posts

Mansur Yavaş: Kıbrıs Türkü’nün haklı mücadelesini savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz

Mansur Yavaş: Kıbrıs Türkü’nün haklı mücadelesini savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz

Türkiye’yi terk edip İsviçre’ye taşınan hemşirenin yeni mesleği gündem oldu

Son yıllarda Türkiye’de görülen ekonomik sorunlar, çok sayıda kişinin yurt dışına taşınmasına neden oluyor. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan genç hemşire, Türkiye’den taşındığı İsviçre’de çobanlık yapmaya başladığını duyurdu.

20 yıldır komadaydı: ‘Uyuyan prens’ öldü

Suudi Arabistan’da geçirdiği bir trafik kazası sebebiyle 20 yıldır komada olan ve bu sebeple ‘uyuyan prens’ olarak adlandırılan Prens Velid bin Halid bin Talal bin Abdulaziz Al Suud lakaplı kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 2005 YILINDAN BERİ …

Karaçam Ailesi’nde Nişan Heyecanı

Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Yalçın Karaçam’ın kızı Yuşa, düzenlenen törenle nişanlandı.

Erbil’de Eğitim Fuarı Düzenlendi

Erbil’de eğitim fuarı yapıldı, Anadolu Üniversitesi Türk Dili programını tanıttı.

CHP’den LGS Sürecine Sert Eleştiri

Suat Özçağdaş, LGS sınavında yaşanan sorunlara dikkat çekti, Bakanlığı dezenformasyonla suçladı.