CHP’li Zeynel Emre’den Bakan Kurum’a ‘Kanal İstanbul ve Tsunami Riski’ ile ilgili soru önergesi

Zeynel Emre’den Kanal İstanbul Tsunami Riski İçin Uyarılar

Zeynel Emre, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının ve akademik kurumlarının uzun süredir Marmara Denizi’ni etkileyebilecek tsunami riskine dikkat çekti. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin geçmiş tsunamilere ilişkin verilerini hatırlatan Emre, Kanal İstanbul Projesi’nin afet senaryoları açısından ne kadar risk taşıdığını sorguladı.

Emre, 1509, 1894, 1963 ve 1999 yıllarındaki depremler sonrası oluşan tsunamilerin etkilerine vurgu yaparak, Kanal İstanbul’un denizaltı heyelanı senaryolarının en kritik risk olarak tanımlandığını belirtti. Ancak, Kanal İstanbul resmi web sitesinde projenin tsunami riski taşımadığı iddialarına yer verildiğini söyleyen Emre, bu çelişkinin bilimsel temele dayanıp dayanmadığını sorguladı.

Emre’nin Bakanlık’a yönelttiği sorulardan bazıları şunlar:

  • “Marmara Denizi’nde olası bir tsunami durumunda Kanal İstanbul ne ölçüde zarar görebilir? Yeterli bir bilimsel analiz yapıldı mı?”
  • ÇED raporunda yer alan tsunami senaryoları neden göz ardı edilmiştir?
  • Neden, ülkenin önde gelen deprem uzmanları ve akademisyenlerinin uyarılarına rağmen şeffaf bir bilimsel yaklaşım sergilenmemektedir?
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kanal İstanbul Çalıştayı Raporu’ Bakanlık tarafından dikkate alındı mı?”

Zeynel Emre, “Marmara Denizi’ne yönelik yapılacak herhangi bir müdahalenin bilimsel, şeffaf ve kamu yararını gözeterek ele alınması gerektiğini” vurgulayarak, Kanal İstanbul gibi büyük çaplı projelerde, deprem ve tsunami gibi afet risklerinin dikkate alınarak yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Antalya’da şüpheli ölüm: İş yerinde cansız bedeni bulundu

Antalya’da evsiz Oktay Ozan Şehitoğlu, zaman zaman kaldığı iş yerinde ölü bulundu. Ölümün şüpheli bulunması üzerine Şehitoğlu’nun cansız bedeni, otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumuna götürüldü.

Mersin’de uyuşturucu operasyonu: 15 tutuklama

Mersin Erdemli’de uyuşturucu tacirlerine yönelik eş zamanlı operasyonda düzenlendi. Gözaltına alınan 19 şüpheliden 15’i tutuklandı.

Kentsel dönüşüm yolu engellerle dolu: Yıkıldı yıkılacak bin 200 bina var

6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası özellikle de eski binalarda oturan İstanbullular evlerine girme konusunda tereddüt yaşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) verilerine göre, megakentte tabut bina diye tabir edilen her an yıkılma riski bulunan yaklaşık bin 200 bina bulunuyor. Ancak kentsel dönüşüm sürecinin tıkandığı birçok adres var.

CHP İstanbul Gençlik Kolları İl Başkanı Erdem Kara: ‘Gençleri CHP değil, AKP sokağa çıkardı’

CHP İstanbul Gençlik Kolları İl Başkanı Erdem Kara, 19 Mart’ta başlayan İBB’ye yönelik operasyonlarla birlikte gençlerin ön plana çıktığı sokak protestolarını, gençlik örgütünün İstanbul’daki çalışmalarını ve erken seçim ısrarında gençlerin rolünü Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Güney Kore’de kongre merkezinde yangın çıktı

Güney Kore’nin başkenti Seul’de COEX Kongre ve Sergi Merkezi’nde çıkan yangın paniğe neden oldu. Lüks Gangnam semtinde siyah dumanlar metrelerce yüksekliğe ulaşırken, binanın kısa sürede tahliye edilmesi faciayı önledi.

Telefonlara bildirim geldi: Deprem tahmini mi yoksa uyarı mı?

Çarşamba günü öğle saatlerinde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2’lik deprem öncesinde bazı telefonlara sarsıntı başlamadan saniyeler önce deprem uyarısı geldi. Bu da birçok soruya neden oldu. Cep telefonu sinyali, depremin merkez üssünden uzak kullanıcılara, sarsıntıdan önce ulaşıyor. Sistemin nasıl çalıştığını Teknoloji Uzmanı Ahmet Can ve Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir