Su kesintisi sonrasındaki enfeksiyon riskine dikkat

Su Kesintisi Sonrasında Musluklardan Gelen Su Enfeksiyon Riskleri Taşıyor

Uzun süreli su kesintilerinin ardından musluklardan akan ilk su, bazı enfeksiyon risklerini de beraberinde getiriyor. Bu tip suların doğrudan içilmesi, kişisel temizlikte veya yemek yapımında kullanılması, mide bağırsak enfeksiyonlarından tifo, kolera, dizanteri, hepatit A ve E gibi hastalıklara da yol açabiliyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder, su kesintilerinin sadece günlük hayatı aksatmadığını aynı zamanda halk sağlığı açısından da önemli riskleri barındırdığını belirtti.

Bebekler Risklerden Daha Çok Etkilenir

Borularda uzun süre hareketsiz kalan suda, kesinti sonrası tortu ve mikroorganizma yoğunluğunun artabileceğine dikkat çeken Ergüder, suyun doğrudan içilmesi veya yemek yapımında kullanılmasının sağlık sorunlarına yol açabileceğini özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireylerin risk altında olduğunu belirtti.

Kesinti Sonrasında Su Hemen Kullanılmamalı

Prof. Dr. Ergüder, su kesintilerinden sonra ilk gelen şebeke suyunun kullanımı konusunda uyarılarda bulunarak, suyun hemen kullanılmaması gerektiğini, önce berraklık ve koku kontrolü yapılması gerektiğini belirtti. Ambalajlı su veya kaynatılmış su gibi alternatif kaynaklara yönelmenin doğru bir yaklaşım olduğunu ekledi.

Su kesintilerinin hijyen ve gıda güvenliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Ergüder, bireylerin bilinçli hareket etmesi ve yerel idarelerin düzenli bilgilendirme ve kontrol mekanizmaları oluşturması gerektiğini söyledi.

Doğrudan Tüketilmesi, Temizlikte Kullanılması Toplum Sağlığı Açısından Tehlike Oluşturur

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülnur Kul, suyla bulaşan hastalıkların her yaş grubundaki bireyleri etkileyebileceğini belirterek, kirli suların içme veya kullanma suyuna karışmasının ciddi hastalıklara yol açabileceğini açıkladı.

Kul, su kesintisi dönemlerinde gelen şebeke suyu, kuyu suları, tankerlerle taşınan suların güvenilmez olabileceğini belirterek, bu suların doğrudan tüketilmesi veya temizlikte kullanılmasının tehlike oluşturabileceğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir