Rusya: ABD ve İngiltere, Suriye’deki Rus üslerine saldırı planlıyor

Rusya, ABD ve İngiltere’nin Suriye’deki Rus Askeri Üslerine Terör Saldırısı Planladığını İddia Etti

Rusya, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirdiği ve Beşar Esad yönetiminin yıkıldığı Suriye’deki Rus askeri üslerine ABD ve İngiltere’nin ‘terör saldırısı’ organize etmeyi planladığını iddia etti. Rusya devlet haber ajanslarından TASS’ın haberine göre, Rusya Özel İstihbarat Servisi (SVR) bugün bir basın açıklaması yaparak, İngiltere istihbarat servislerinin Rusya’nın Suriye’deki askeri tesislerine ‘bir dizi terör saldırısı’ düzenlenmesi planları üzerine çalıştığını ileri sürdü. Açıklamada, İngiltere’nin planlarının, yakın zaman önce yeni yönetim tarafından hapishanelerden salıverilen IŞİD üyelerini kullanmayı öngördüğü iddia edildi.

Rusya, Mi6 ve CIA’e İşaret Etti

SVR’nin açıklamasında, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından, ocak ayında görev süresi dolacak olan ABD’deki mevcut yönetim ile İngiltere’nin Suriye’deki durumun istikrarlı hale gelmesini önlemeye çalıştığı savunuldu. Açıklamada, “Daha geniş anlamda, Orta Doğu’da bir kaos durumunu sürdürme amacı güdüyorlar” ifadelerine yer verildi.

Rusya Özel İstihbarat Servisi, Washington ve Londra hükümetlerinin böyle bir durumda ‘bölgede uzun süreli hakimiyetlerini sağlama’ şeklindeki jeopolitik amaçlarını hızla yerine getirebileceklerini varsaydığını, bu emellerin ise şu ana kadar önemli bir bölgesel istikrar faktörü olan Rusya’nın Suriye’nin Akdeniz kıyılarındaki askeri varlığınca engellendiğini ileri sürdü. SVR’nin açıklamasında, İngiltere’nin Mi6 Askeri İstihbarat Servisi ile ABD’nin Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in yakın zaman önce kontrolleri altında bulunan IŞİD mensuplarına Suriye’deki Rus askeri üslerine bir dizi saldırı düzenleme görevi verdiği de iddia edildi. SVR, bu ‘kirli işi’ gerçekleştirmek için ‘teröristlere’ silahlı insansız hava araçları da sağlandığını savundu. İddiaya göre, ABD ve İngiltere ‘IŞİD militanlarının planlanan baskınlarındaki suç ortaklıklarını gizlemek için Hava Kuvvetleri’ne IŞİD hedeflerini vurma emri vermeye devam ederken militanları da önceden bilgilendirdi.

Rusya’nın Suriye’nin batısındaki Lazkiye ilinde Hımeymim Hava Üssü ve Tartus’ta bir donanma üssü bulunuyor. Rusya’nın söz konusu askeri üsleri boşaltacağı haberleri basına yansırken, üslerin akıbetinin ne olacağı henüz netlik kazanmış değil. Beşar Esad, 8 Aralık’ta görevi bırakarak ülkeden kaçmış ve Rusya’ya sığınmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

İzmir’de odacıyı da gözaltına almışlar

İzmir operasyonunda haklarında gözaltı kararı verilen 157 kişi ile ilgili ilginç bilgiler ortaya çıktı: Ölü çıkan bir şüphelinin yanında bir odacı ve bir şoför de sorgulanıyor.

Bilim insanı uyardı: Dünya tarihinin en kısa günü geliyor

Bilim insanları, Dünya’nın dönüş hızının beklenmedik şekilde arttığını ve önümüzdeki haftalarda tarihin en kısa gününün yaşanabileceğini duyurdu. Dönüş hızındaki bu artışın, GPS ve zaman ölçüm sistemlerinde küçük ama önemli etkiler yaratabileceği belirtildi.

Netanyahu ağzındaki baklayı çıkardı! Trump ateşkes olacağını duyurmuştu

İsrail’de yayın yapan Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Netanyahu, İsrail’in Gazze Şeridi sınırındaki Askalan kentindeki Eylat-Aşkelon Boru Hattı Şirketi genel merkezindeki açıklamasında, “Silah tutan herkesi öldürmemiz gerekiyor. Daha azı değil …

Doğalgaz zammıyla ilgili çarpıcı tespit

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, doğal gaz zammıyla ilgili “Hükümet, klasik AK Parti kurnazlığıyla zamları bile algı operasyonu şeklinde planlıyor. Enerji Bakanlığı ile İletişim Başkanlığı el ele verip ‘Zammı ne zaman yaparsak daha az tepki alırız?’ diye hesap yapıyor. ‘Yaz ayında yaparsak nasıl olsa anlaşılmaz’ deniyor” ifadelerini kullandı.

CHP’li Kış: Bu vurdumduymazlığa seyirci kalmayacağız!

CHP’li Kış, “Orman yoksa hayat yok, bu vurdumduymazlığa seyirci kalmayacağız!” dedi.

Saray’dan Erdoğan’ın adaylığına formül: Erken seçim tarihi verdi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olma olasılığına ilişkin yazı kaleme aldı. Uçum, “Örneğin 2027 yılının son çeyreğinde TBMM en az 360 milletvekilinin oyuyla seçimlerin yenilenmesi kararı alırsa ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da tercih ederse son kez aday olur” ifadelerini kullandı.