O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep Ayakkabı Tamircisi Cengiz Canday: “Mesleğimiz Yok Olma Noktasında”

Gaziantep’te Elmacı Pazarı’nda 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, çırak yetişmemesi sebebiyle mesleğin yok olma noktasına geldiğini belirtti. Canday, tamir ücretlerinin işin türüne göre değiştiğini ve yeni ayakkabı fiyatlarının tamir taleplerini artırdığını dile getirdi.

Canday, yüksek ayakkabı fiyatlarının müşterileri tamire yönlendirdiğini söyleyerek, “Şu anda ayakkabılar pahalı olduğu için müşteriler tamirata daha fazla ilgi gösteriyorlar. Biz de elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yeni ayakkabı fiyatları yüksek olduğu için tamirat işleri arttı. Artık insanlar ayakkabıyı tamir ettirmeyi tercih ediyorlar. Bu da ufak tefek işleri artırıyor. Ancak maalesef mesleğimiz zor durumda. Belki de son temsilcileriyiz. Toplum mesleğimizin kıymetini bilmeli. Belki de bu mesleği sürdürecek ustalar kalmayacak. Herkes çocuklarını yüksek eğitim almaları için teşvik ediyor, ancak zanaatlar da önemli. Toplumun sanata ihtiyacı var. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi zanaatlara da ihtiyaç var. Bizim aldığımız ücretler de çok yüksek değil, genellikle 10 lira ile 300 lira arasında değişiyor” dedi.

‘MESLEĞİMİZE DEĞER VERİLMİYOR’

Canday, toplumun sadece akademik meslekleri önemsediğini, ancak zanaatların da önemli olduğunu vurguladı. “Toplum sanata ihtiyaç duyuyor. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi meslekler de gereklidir. Bizim işlerimiz de çok emek isteyen ve düşük ücretli işlerdir. Yurttaşlar da ayakkabılarını tamir ettirerek ömrünü uzatmak istiyorlar” diye konuştu.

Related Posts

TBMM’de bu hafta neler görüşülecek? – 4 Mayıs 2025

TBMM’de bu hafta, çağrı merkezlerine asılsız ihbarlarda bulunanlara idari para cezalarının artırılması öngören kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda salı günü Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan sunum yapacak. Kartalkaya’da Bir Otelde Meydana Gelen Yangını Araştırma Komisyonu’nda çarşamba günü Bolu Belediyesi yetkilileri dinlenecek.

Türkiye’nin Afrika açılımı tam gaz

Türkiye, uyguladığı politikalarla Afrika’daki varlığını ve etkisini her geçen gün artırırken, şimdi de Afrika Kalkınma Fonu’na 4 milyar dolarlık ilave kaynak sağlamaya hazırlanıyor. Bu kaynak 8.6 milyon kişinin elektriğe, 6.5 milyon kişinin ulaşıma kavuşması, 1.8 milyon kişinin istihdamının sağlanması anlamına geliyor. 

App Store’a kolay giriş

Apple, mahkeme baskısıyla App Store kurallarını gevşetti. Artık geliştiriciler, uygulamalarda dış ödeme bağlantıları sunabilecek. Spotify, bu değişiklikten ilk faydalanan oldu.

TESK’ten Kurban Bayramı uyarıları

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyükşehirlerde artan nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Küresel piyasalarda Fed faiz kararı Türkiye’de enflasyon verileri bekleniyor

Küresel piyasalar, ABD ile Çin’in tarifelerde müzakere edebilecekleri beklentisi, makroekonomik veriler ve Amerikalı şirketlerin açıkladığı bilançoların öne çıktığı haftada pozitif seyrederken gözler, gelecek hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Yurtiçinde ise enflasyon verileri bekleniyor.

Sakarya’dan 1,6 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin otomotiv ihracatında başı çeken illerinden Sakarya, yılın ilk 4 ayında 1 milyar 576 milyon 718 bin dolarlık dış satıma imza attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir