Hamas, Haniye’nin “önceden odasına yerleştirilen bombayla” öldürüldüğü iddiasını yalanladı

“`html

Hamas, Haniye’nin Suikastı ile İlgili İddiaları Reddetti

Hamas, İran’ın Tahran kentinde hayatını kaybeden hareketin eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin, “kaldığı odasına yerleştirilen bir bomba vasıtasıyla öldürüldüğü” yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Haniye suikastı hakkında İsrail basınında yer alan spekülasyonların ardından Hamas, resmi bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Haniye’nin Tahran’daki konakladığı odaya yerleştirilen “gelişmiş bir bomba” ile öldürüldüğüne dair haberlerin “Siyonist işgal güçleri tarafından yayılmış asılsız iddialar” olduğu vurgulandı.

Hamas ve İran güvenlik güçlerinin ortak yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına göre, suikastin aslında Haniye’nin cep telefonu sinyalini hedef alan 7.5 kilogramlık güdümlü bir füze ile gerçekleştirildiği belirlendi.

Açıklamada ayrıca, “İşgalcilerin bugün ortaya attıkları iddialar, İran’ın resmi askeri tesislerinden birine yapılan füze saldırısının egemenlik ihlali gibi net bir suç olduğunu toplumdan gizlemek için yapılan çaresiz bir girişimdir.” ifadesi yer aldı.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Mossad’ın Haniye’yi Tahran’daki konaklamasında önceden yerleştirilen “hassas bomba” ile hedef aldığı iddialarını gündeme getirmişti.

Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunan Haniye, 31 Temmuz’da gerçekleştiren suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

İsrail Savunma Bakanı Katz, 23 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Tahran’da Haniye’ye yönelik düzenlenen suikastın arkasında Tel Aviv’in olduğunu ilk kez kabul etti. (AA)

Orta Doğu’da Artan Gerilim ve Savaş Riski

Orta Doğu, bölgesel savaş endişelerini artıran çatışmalı bir dönemden geçiyor. İsrail’in Hizbullah’a yönelik gerçekleştirilen saldırılar, Lübnan’ın güneyinde yürütülen kara harekâtları ve İran’ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik balistik füzelerle düzenlenen misillemeler, gerilimi daha da artırmış durumda. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sürdürdüğü askeri operasyonlarda İsrail, Lübnan’ın güneyindeki hedeflerini de genişletmeyi planlıyor.

ABD’nin, gerilim tırmandırıcı adımlardan kaçınılması yönündeki uyarıları ve Katar ile Mısır liderliğindeki ateşkes çabaları devam ederken, Lübnan’daki Hizbullah’a yönelik hedefli saldırılar gerçekleştirilmişti. İsrail, birkaç gün boyunca Hizbullah’a ait iletişim cihazlarını vurdu.

  • TIKLAYIN | Lübnan’da Hizbullah militanlarının iletişim cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2,800 kişi yaralandı.
  • TIKLAYIN | Telsizlerin patlatılması sonucu en az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı “Yeni savaş aşaması” açıklaması yaptı.

Hizbullah Liderinin Ölümü ve Sonrası

Gerilimi artıran bir diğer olay, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Dahiye bölgesine gerçekleştirilen hava saldırısında öldürülmesiydi. İsrail ordusu, 21 Eylül’de hedefli bir saldırı gerçekleştirerek Beyrut’un bu bölgesinde bir bina hedef aldı. Saldırıda, Hizbullah’ın önemli komutanlarının da yaşamını yitirdiği açıklandı.

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beyrut’taki İsrail saldırısında öldü.

İran’dan Misilleme ve Gelişmeler

İran, İsrail’in Hizbullah’a karşı düzenlediği operasyonlara yanıt olarak, İsrail’e yaklaşık 200 balistik füze fırlattı. Saldırı, Haniye ve Nasrallah’ın öldürüldüğü saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildi. İran Devrim Muhafızları, bu hamlenin meşru savunma çerçevesinde olduğunu belirtti.

TIKLAYIN | İran’dan İsrail’e yönelik misilleme saldırısında yaklaşık 200 füze kullanıldı; ABD’den destek geldi.

Gelişmelerin ardından, İsrail hükümeti de İran’ın bu hamlesine karşılık vermeye hazır olduklarını bildirdi.

“`

Related Posts

Avrupa’da güvenlik dengesi baştan kuruluyor: İmzalar 17 Temmuz’da atılıyor

Londra’daki Lancaster House’un altın varaklı salonları, bir kez daha Avrupa’nın güvenlik mimarisinde sismik bir değişimin merkezinde bulunuyor. 17 Temmuz’da burada imzalanması beklenen İngiliz-Alman Askeri İşbirliği Anlaşması, yalnızca iki ülke …

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’ten Ahmet Özer için özgürlük çağrısı

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’ten Ahmet Özer için özgürlük çağrısı

Grok kaldığı yerden devam etti: Önce özür sonra hakaret

Sosyal medya platformu X’in sahibi olan Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, sohbet robotu Grok’un krize neden olan cevaplarına ilişkin özür mesajı yayınladı. Şirket, Grok’un davranışlarına ilişkin “birçok kişinin yaşadığı korkunç davranış için derinden özür dileriz” açıklaması yaptı. Şirket, Grok’un güncellendiğini belirtti ancak sohbet robotunun X platformunda hakaret içeren cevaplar vermeye devam ettiği görüldü.

PKK’nın silah bırakma törenine kimler katıldı: Türkiye, Irak ve Avrupa’dan isimler tarihî anlara şahitlik etti

PKK’nın silah bırakma törenine kimler katıldı: Türkiye, Irak ve Avrupa’dan isimler tarihî anlara şahitlik etti

Babasının evini yakan genci mahalleli linç etti! Polis zor ayırdı

Adana’nın Ceyhan ilçesinde, madde bağımlısı olduğu öne sürülen Muhammed I. (34), babasına ait evi ateşe verdi. Yangın bitişikteki eve de sıçrarken, zanlı mahalle sakinlerinin saldırısından polis müdahalesiyle kurtarıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

TBMM’deki salgın Ankara’ya yayıldı, vakalarda patlama yaşandı

Meclis’te 100’ün üzerinde vekil ve personelin hastanelik olmasıyla gündem olan ishal ve kusma vakalarında artış yaşandığı belirtildi. Özellikle Ankara alarma geçerken uzmanlar, yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle çoğalan bakteriyle virüslerin, su ve gıda kaynaklı enfeksiyonları tetikleyerek ishal ve kusma vakalarını artırdığı uyarısında bulundu.