Ekonomik kriz ruh sağlığını alaşağı etti: Antidepresan kullanımında korkunç rakamlar açıklandı

Ruh sağlığı bozulan milyonlarca insan çareyi antidepresan tüketiminde buluyor. Özellikle son yıllarda antidepresan kullanımı adeta zirveye çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, son 10 yılda artan antidepresan kullanımına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Antidepresan kullanımının her yıl bir önceki yıla göre kaygı verici bir şekilde arttığını kaydeden Bulut, 2014 yılında 39 milyon 134 bin 225 kutu olan antidepresan kullanımının geçtiğimiz yıl 65 milyon 591 bin 252 kutuya yükseldiğini ifade etti.

2024 yılında bir önceki yıla göre 139 bin 421 kutu artışla 65 milyon 591 bin 252 kutu antidepresan kullanıldığını kaydeden Bulut, değer bazında ise yüzde 55 büyüme ile 5 milyar 35 milyon TL’ye ulaştığına dikkati çekti.

”EKONOMİK KRİZ VATANDAŞIN RUH SAĞLIĞINI BOZDU”

Bulut, “Ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve devasa işsizliğin yanı sıra emekçiye ve emekliye reva görülen sefalet ücretleri, gelecekle ilgili belirsizlikler vatandaşın ruh sağlığını bozdu. Türkiye, mutsuz insanlar ülkesine döndü.

Çarşı, pazar ateş pahası; diğer yandan kira, faturalar ve mutfak masrafları el yakıyor. Emekli, 14 bin 491 lira sefalet ücretiyle, emekçi 22 bin 104 lira sefalet ücretiyle ‘nasıl geçineceğim’ diye kara kara düşünüyor. İktidar, gençlerin hayallerini çaldı. Gençler hayal kuracağı yerde ‘nasıl iş bulabilirim’ diye düşünüyor” dedi.

“İŞSİZLER KADERİNE TERKEDİLİYOR”

Ülkedeki ekonomik göstergelere bakıldığında antidepresan kullanımındaki artışın sürpriz olmadığını belirten Bulut, şöyle devam etti:

”Vatandaşların, bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçları 4 trilyon 15 milyar liraya yükseldi. Varlık yönetim şirketleri ile TOKİ’ye olan taksitli konut kredisi borçlarıyla birlikte toplam borç 4 trilyon 147 milyar liraya çıktı. İcra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısı 22 milyon 295 bine yükseldi.

Derdest dosya sayısı son bir yılda net olarak 880 bin adet arttı. Resmi rakamlara göre işsiz sayısı 3 milyon 72 bin olsa da gerçek işsiz sayısı 11 milyon 477 bin kişiye yükseldi. Sadece 2024 yılında en az 1 milyon 661 bin 329 kişi işini kaybetti. Her gün 4.551 kişi işsiz kaldı. Sadece 798 bin 981 kişiye aslanın ağzında olan işsizlik ödeneği bağlandı. İşsiz kalan vatandaş, ekonomik krizde herhangi bir gelirden yoksun bir şekilde kaderine terk edildi.”

Related Posts

Dünyanın en yüksek nüfusa sahip ülkeleri açıklandı: Türkiye’nin sıralaması dikkat çekti

TÜİK’in Dünya Nüfus Günü bültenine göre; Türkiye, nüfus büyüklüğü sıralamasında 194 ülke arasında 18’inci sırada yer aldı. Türkiye’nin toplam doğurganlık hızı 1,48 çocuk ile dünya ortalamasının altında kaldı.

Gelecek Partisi’nden itiraf: ‘Allah affetsin, kandırıldık’

CHP listesinden Gelecek Partili olarak seçilen ancak AKP’ye geçen Serap Yazıcı Özbudun’a yönelik tepkiler sürerken bir açıklama da Gelecek Partisi’nden geldi.

Kuzey Irak’ta kurşunlar sel oldu: Aşiretler bir oldu, hedefte Barzani var

Erbil’in Habat ilçesinde Herki aşireti öncülüğünde başlayan silahlı ayaklanma, Barzani hükümetiyle aşiretler arasında büyük bir çatışmaya dönüştü. Onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı olay, su kanalı nedeniyle çıkan bir toprak anlaşmazlığı sonrası alevlendi.

3.5 ayda 18 kilo verdi, Murat Çalık’ın son fotoğrafı ortaya çıktı

İki kez kanser atlatan ve biyopside tespit edilen kitle nedeniyle ameliyat edilen tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın son fotoğrafı ortaya çıktı.

‘Alkolmetreyi üfleyemiyorum’ diyerek polise direndi: O anlar kamerada

Sultanbeyli’de trafik ekiplerinin gerçekleştirdiği denetimde “Alkolmetreyi üfleyemiyorum” diyerek polisi uzun süre uğraştıran sürücüye 26 bin TL ceza uygulanırken, ehliyetine 2 yıl süreyle el konuldu. Sürücünün polis ekiplerine yaşattığı zor anlar cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

Zeydan Karalar tutuklandı… İfadesi ortaya çıktı: ‘Hapishane şartlarında özgürlüğüne kavuşmak için iftira atıyor’

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, tutuklandı. Karalar’ın ifadesinde “Türkiye Belediyeler Birliği Başkanıyım, deprem bölgesinin başkanıyım, oraların yollarını, kanalizasyon ve su şebekesi işlerini yapmaya çalışıyoruz, sayın savcı buraya sevk ederken aynı dosyadaki benzer mahiyetteki şahıslardan birisini adli kontrole sevk edip diğerini tutuklamaya sevk etmesi kabul edilebilir değil, ben yüce Allah’ın huzurunda yemin ederim ki iddia edilen konuşma asla yapılmadı, böyle bir emare de yok” ifadelerini kullandı.